Az EDIT hozzáférési szintjei

Az EDIT a nyílt, szabad hozzáférés eszméjére épül: a feltöltött dokumentumok mindenki számára ingyenesen olvashatóvá, letölthetővé, hozzáférhetővé váljanak, indexelhetők és kereshetők legyenek.

A repozitóriumi elhelyezés a mindenkori jogszabályoknak és kiadói előírásoknak eleget téve történik. A feltöltési folyamat részeként a feltöltő megállapodást fogad el. A szerző emellett védheti dokumentumát Creative Commons Licenc használatával.

Az EDIT tartalmának elérése szintekre korlátozható: 

  1. szint, amikor csak a dokumentum néhány metaadata (szerző, cím, kiadás dátuma) tekinthető meg; 
  2. szint, amikor hozzáférhetünk a dokumentum összes metaadatához (pl. szakdolgozat készítője, szakdolgozat címe, benyújtás ideje, témavezető, kulcsszavak, absztrakt stb.); 
  3. szint, amikor a metaadatok mellett a teljes szöveg is olvasható, letölthető. (Fájlonként szabályozható). 

Ezek a hozzáférési szintek IP-alapú vagy jelszavas bejelentkezéssel kontrollálhatók. 

Egy tételhez (leíráshoz) több fájl is kapcsolható, amelyek hozzáférése külön-külön szabályozható. Például lehetőség van arra, hogy egy leíráshoz kapcsolt két fájl közül az egyik hozzáférését teljesen nyíltra, míg a másikat zártra állítsuk. 

Hozzáférési típusok 

  • Nyílt: a dokumentum bárki számára hozzáférhető az interneten. 
  • Zárt: csak archiválási céllal kerül feltöltésre egy dokumentum. Kizárólag a repozitórium adminisztrátorai férnek hozzá. 
  • IP-korlátozás: teljes intézményi hálózattól, akár egy-két számítógépre korlátozva. 
  • Jelszavas hozzáférés: az adminisztrátor felhasználói csoportot hoz létre, melyhez beállítja az olvasási jogot, majd hozzáadja a felhasználókat. 
  • Hozzáférés lejárati idő után: ez egy ún. embargó dátum beállításának lehetőségét jelenti. Az adminisztrátor az adott fájlhoz lejárati dátumot állít be, amely addig zárt, majd a megadott dátumtól automatikusan elérhetővé válik. 
  • Hozzáférés későbbi korlátozása: a repozitóriumból nem kerül törlésre semmi, azonban a korábban beállított hozzáférések megváltoztathatók. Meglévő tételhez is lehet új fájlokat csatolni, például az elavult, hatályát vesztett dokumentumokat zártra állítjuk, majd csatoljuk hozzá a frissített, érvényben lévő változatot. 

A kép az EDIT-hozzáférés típusait táblázatos formában ábrázolja.

Az Oktatási anyagok (Egyéb egységek) tartalmaihoz való hozzáférés

Ebben a gyűjteményben a lezárt dokumentumok csak a Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Irodánál (SHÜTI) regisztrált felhasználók számára érhetők el. A SHÜTI a speciális szükségletű hallgatók számára tankönyveket adaptál. A tananyag akadálymentes változata az arra jogosult hallgatók számára érhető el.

A Szakdolgozati gyűjtemények hozzáférése

Az EDIT-ben lévő szakdolgozatokhoz a szerzők hozzájárulásával lehet hozzáférni.

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (BGGYK) és Társadalomtudományi Kar (TáTK) esetében a szakdolgozatokra érkező kérések egyedi elbírálás alá esnek. Az Informatikai Kar (IK) dolgozatai esetében a dokumentum melletti lakatra ráállva látható, hogy a dolgozathoz milyen hozzáférési szintet igényelt a szerző.

ELTE IP esetében a dokumentumok ELTE IP tartományból hozzáférhetők, de a távoli hozzáférés eszközeinek segítségével az ELTE polgárok számára otthonról is elérhetővé válnak. A kéziratos szakdolgozatok csak a szerzői jogok maradéktalan tiszteletben tartásával használhatók.

A tétel ELTE IP tartományból hozzáférhető:

Korlátozott hozzáférés megjelenítése

A tétel nem hozzáférhető:

Nem hozzáférhető megjelenítése

 

Illusztráció szerzője, forrása:
https://edit.elte.hu és https://www.anthonyboyd.graphics/mockups/ipad-pro-with-keyboard-mockup/