ÚJ KÖZÖSSÉGI TÉR A KÖNYVTÁRBAN

Megjelenés ideje
Megjelenés helye
elte.hu

Megjelenés formátuma

Megjelenés fajtája

Intézmény

Terjedelem

Téma

Nyelv

Hatókör

Forrás helye
https://www.elte.hu/content/az-egyetemi-konyvtar-hallgatoi-kozossegi-terenek-megnyitoja.e.17446
Szövegrész

"Könyvbemutatóval és kiállítással nyílik meg a Book of Your Life projekt keretében megújuló terem az Egyetemi Könyvtárban. 

Book of Your Life projekt célja az ELTE-re érkező nemzetközi hallgatók kulturális inklúziójának elősegítése, a hazai és nemzetközi hallgatók közötti elfogadás és tolerancia ösztönzése, valamint a hallgatói közösség igényei alapján az Egyetemi Könyvtár és Levéltár szolgáltatásainak bővítése. A kezdeményezés kapcsán új közösségi teret alakítottak ki a Ferenciek terén álló könyvtárpalotában, ahol mostantól interkulturális események várják az érdeklődőket. 

Program

  • Borhy László rektori köszöntője
  • Book of Your Life projekt rövid bemutatása (Szöllősi Szilvia irodavezető, Egyetemi Stratégiai Iroda)
  • Könyvbemutató: Dnyeszteri sellő / Русалка Дністровая (Lebovics Viktória egyetemi adjunktus és Kiss Szemán Róbert egyetemi tanár, ELTE Szláv és Balti Filológiai Intézet)
  • Liminal Quarters – fotókiállítás

Az eredetileg 1837-ben a Királyi Egyetemi Nyomdában publikált Ruszalka Dnyisztrovaja (Dnyeszteri Sellő) almanach az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Egyetemi Könyvtár és Levéltár gondozásában látott napvilágot hasonmás kiadásban. A kalandos sorsú kiskönyv nemcsak az első népnyelven írott kiadvány lett Galíciában, hanem a nyugat-ukrán területek nemzeti újjászületésének alapja is a XIX. században.

Az új térben az ünnepség keretében Liminal Quarters címmel fotókiállítás nyílik James Clifford Viloria (ELTE Földtudományi Doktori Iskola) fotóiból. A képek egy különleges élethelyzetre – a kollégiumi létre – reagálnak: bepillantást engednek abba az érzékeny és kreatív folyamatba, amelynek során a kollégiumi szobák a lakók saját személyes terévé, kulturális identitásuk megjelenítőjévé válnak – e folyamat pedig különösen izgalmas a hazájuktól távol tartózkodó nemzetközi hallgatók esetében."